Bergens Tidende: Denne legen får hjelp av kunstig intelligens. – Jeg sparer i hvert fall en time om dagen.
Gründere fra Bergen hjelper fastleger med å skrive journalnotater.
Publisert 19. november 2024
– Jeg opplever det som et fint hjelpemiddel, sier Julie Halstensen, pasient hos fastlege Øystein Ødegaard-Olsen.
På bordet fremfor fastlegen hennes ligger en mikrofon. Den tar opp alt som blir sagt i samtalen deres.
– Legen ser på meg, i stedet for å sitte med ryggen til og skrive.
Et dataprogram gjør samtalen om til tekst i en form som passer i pasientjournalen. Med pasientens historie, eventuelle funn, legens vurdering og tiltak.
Legen må rette og godkjenne teksten. Så legges teksten inn i journalen.
– Jeg sparer i hvert fall en time om dagen
sier Ødegaard-Olsen.
100 leger i bergensområdet
Dataverktøyet heter Noteless og ble tilgjengelig for fastlegene i juli. Skaperne er et selskap fra Bergen.
Så langt har 350 fastleger tatt Noteless i bruk. 100 av dem holder til i bergensområdet. I oktober ble det generert over 100.000 journalnotater med Noteless.
William Vossgård er daglig leder og en av tre gründere i selskapet. Ødegaard-Olsen har tittelen CMO og bidrar med utprøving av nye funksjoner.
Vossgård har store ambisjoner for Noteless.
– I disse dager lanserer vi en løsning for fysioterapeuter. Vi er i gang i Danmark og utvider snart til flere europeiske land, sier han.
– Halve dagen foran PC-en
På listen over fremtidige prosjekter står en versjon for sykehusjournaler. Legene på sykehus skriver vanligvis mer utførlige notater enn fastlegene.
En uformell spørreundersøkelse blant leger på Haukeland universitetssjukehus tyder på at skriving tar mye tid. 67 prosent av legene svarte at de bruker mer enn halve arbeidstiden på journalnotater.
Bjørn Liljestrand Husebø, hovedtillitsvalgt for overlegene, bekrefter at sykehusleger bruker mye tid foran PC-en.
I en e-post skriver han:
– Vi har ikke eksakte data, men vi vil si at det ikke er urimelig å estimere at legene bruker mer enn 50 prosent av arbeidstiden sin på lesing av journal, dokumentasjon og organisering av pasientforløp på maskin.
– Blir ikke gjort opptak
Men er det lov å gjøre opptak av pasientsamtaler?
Vossgård forsikrer at det ikke gjøres opptak:
– Lyden strømmes kontinuerlig til vår server og omgjøres til tekst. All data inn og ut av programmet blir kryptert, og bare legen har tilgang til det foreslåtte journalnotatet. Etter 24 timer er det slettet.
Veien fra idé til salgbart produkt var kort for Noteless. I november i fjor flyttet de inn på inkubatoren Eitri i Haukelandsbakken. Til sommeren var de klare.
Geografisk er selskapet delt. Medisinerne sitter i Bergen, utviklerne og det kommersielle teamet i Oslo.
– Mitt råd var å komme i gang raskt. Flere selskaper utvikler liknende løsninger, sier Ådne Iden Høiland, direktør ved Eitri.
– Nå vil de beste vinne, legger han til.
Flere etablert i år
På en konferanse om kunstig intelligens i allmennpraksis tidligere i november ble Noteless og flere konkurrenter presentert.
Medivox, Talktracer og Medbric tilbyr også journalnotater laget med kunstig intelligens. Samtlige aksjeselskaper er nye av året.
– Vi åpnet for brukere 1. oktober og har allerede 400 fastleger som abonnenter, forteller daglig leder Jorunn Thaulow i Medbric.
Selskapet springer ut av et prosjekt der forskere fra NTNU og Universitetet i Oslo involverte fastleger i utvikling av KI-løsninger. Før lansering har en prototyp vært til utprøving hos 400 leger.
– 75 prosent av disse legene opplevde at kommunikasjonen med pasienten ble bedre. De brukte mindre tid på journalføring og kjente seg mindre sliten på slutten av dagen, sier Thaulow.
Konkurrenten Medivox var ferdig med testing i august.
– I øyeblikket har vi 250 brukere hos oss, og vi øker raskt i takt med behovet i markedet, skriver styreleder Jon Gottfred Andersen.
I Norge er det 5000 fastleger.
Mer tid til familien
Vossgård sier fastlegene som har tatt Noteless i bruk, er begeistret over hjelpen det gir.
– En forteller at hun nå har tid til 27 pasienter om dagen, mot 22 før. Noteless kan gjøre helsekøene kortere.
På fastlegekontoret til Ødegaard-Olsen blir Noteless også brukt til å skrive henvisninger og formidle beskjeder til pasienter og fagfolk.
– Jeg sier høyt hva beskjeden er, leser gjennom utkastet og sender. Mye tid spart.
– Får du tid til flere pasienter?
– Tiden jeg sparer, bruker jeg på familien, sier han med et smil.